:) :) V Zlot Insignia Club Polska - 8-10 czerwca - zapisujemy się

Czujniki parkowania - Parktronic

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
k.olix
Klubowicz
Posty: 602
Rejestracja: 21 paź 2014, o 20:49
Auto: Insignia 2.0 160PS
Kod silnika: A20DTH
Lokalizacja: Kraków

Re: Czujniki parkowania

Post autor: k.olix » 25 mar 2015, o 19:19

OP-COM powinien Ci pokazać który czujnik; u mnie pokazał przez VAUX-COM.
Krzysztof

Awatar użytkownika
Engine
Prezes ICP
Posty: 4917
Rejestracja: 14 wrz 2014, o 10:53
Auto: Insignia 2.0CDTi 4x4
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Lokalizacja: Poraj
Kontakt:

Re: Czujniki parkowania

Post autor: Engine » 25 mar 2015, o 19:40

Ja dziś wymieniałem i bez vaux-com też idzie sprawdzić :) odpalasz zapłon (nie silnik!), wrzucasz wsteczny (wywali błąd, ale tym się nie przejmuj) idziesz do czujników, przykładasz ucho do każdego i słuchasz. Dobre czujniki cicho "cykają" a uszkodzone nie ;) potwierdzam, że ta metoda się sprawdza ^^

Wysłano z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk

Awatar użytkownika
k.olix
Klubowicz
Posty: 602
Rejestracja: 21 paź 2014, o 20:49
Auto: Insignia 2.0 160PS
Kod silnika: A20DTH
Lokalizacja: Kraków

Re: Czujniki parkowania

Post autor: k.olix » 25 mar 2015, o 20:06

Zgadza się, też tak najpierw zlokalizowałem. Vaux-com tylko potwierdził. Nawet nie trzeba słuchać; wystarczy delikatnie przyłożyć palec (z czuciem) i jest wyczuwalne takie lekkie mrowienie.
Krzysztof

Awatar użytkownika
Luki
Użytkownik
Posty: 627
Rejestracja: 26 cze 2014, o 20:15
Auto: Insignia 1.6 Turbo
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2012
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Czujniki parkowania

Post autor: Luki » 25 mar 2015, o 21:00

Pisałem panowie o tej metodzie i nawet filmik jest ;) Problem z tym, że u kolegi wszystkie cykaja.

marcinsobi
Forumowicz
Posty: 309
Rejestracja: 20 cze 2013, o 10:35
Auto: Insignia 2.0 CDTI
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Lokalizacja: Police ,SE

Re: Czujniki parkowania

Post autor: marcinsobi » 25 mar 2015, o 21:11

U mnie op-com pokazał bez problemów
i metoda na cykanie się nie sprawdziła bo wszystkie cykały
Ostatnio zmieniony 26 mar 2015, o 07:40 przez marcinsobi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Engine
Prezes ICP
Posty: 4917
Rejestracja: 14 wrz 2014, o 10:53
Auto: Insignia 2.0CDTi 4x4
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Lokalizacja: Poraj
Kontakt:

Re: Czujniki parkowania

Post autor: Engine » 26 mar 2015, o 07:35

Luki pisze:Pisałem panowie o tej metodzie i nawet filmik jest ;) Problem z tym, że u kolegi wszystkie cykaja.
A to zmienia postać rzeczy ;)

Wysłano z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk

tomkod
Forumowicz
Posty: 332
Rejestracja: 26 kwie 2013, o 09:08
Auto: Seat Altea
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010

Re: Czujniki parkowania

Post autor: tomkod » 26 mar 2015, o 12:40

Ja jeszcze dodam, ze u mnie po wymianie trzeba było skasować błąd OPCOMem bo zaraz po wymianie dalej pokazywał błąd.
Po kasowaniu błąd nie wrócił.
Obrazek

Awatar użytkownika
marcines
Nowicjusz
Posty: 15
Rejestracja: 19 sty 2015, o 23:41
Auto: Insignia FL
Kod silnika: A16XER
Rok produkcji: 2014
Lokalizacja: KRK

Re: Czujniki parkowania

Post autor: marcines » 9 kwie 2015, o 12:35

Z innej beczki: Jak szybko u Was działają czujniki? W mojej FL, przy mojej jeździe czujniki reagują tak wolno, że nie przydają się w ogóle. Dość dobrze ogarniam auto i ciągle się spieszę więc wszystkie manewry wykonuję "na raz" i dość szybko. Zazwyczaj czujniki zaczynają się wydzierać jak już się zatrzymam, bo na oko widzę, że jestem blisko przeszkody. W ASO mi powiedzieli, że to tak działa w każdym aucie. To prawda? Też tak macie?

marcinsobi
Forumowicz
Posty: 309
Rejestracja: 20 cze 2013, o 10:35
Auto: Insignia 2.0 CDTI
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Lokalizacja: Police ,SE

Re: Czujniki parkowania

Post autor: marcinsobi » 9 kwie 2015, o 12:39

u mnie jest podobnie ,też jestem za szybki

Bumber
Nowicjusz
Posty: 24
Rejestracja: 25 lut 2015, o 20:46
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014

Re: Czujniki parkowania

Post autor: Bumber » 9 kwie 2015, o 14:09

Z mojego doświadczenia te czujniki są... takie jak większość na rynku. Bardzo ostatnio spodobały mi się czujniki w BMW, gdzie na monitorku pojawiają się strefy z oznaczeniem odległości do przeszkody. I działają znacznie szybciej od tych w Insignii.

Awatar użytkownika
marcines
Nowicjusz
Posty: 15
Rejestracja: 19 sty 2015, o 23:41
Auto: Insignia FL
Kod silnika: A16XER
Rok produkcji: 2014
Lokalizacja: KRK

Re: Czujniki parkowania

Post autor: marcines » 9 kwie 2015, o 14:13

Nawet w Octavi III działaja to super, a do tego na ekranie widać jak bardzo auto zachodzi na boki w zależności od tego jak mocno skręcone są koła.

arturoo1988
Nowicjusz
Posty: 60
Rejestracja: 17 lut 2014, o 00:43
Auto: Insignia HB ecoFLEX
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój

Re: Czujniki parkowania

Post autor: arturoo1988 » 9 kwie 2015, o 21:11

Panowie, czy da radę dołożyć do auta z czterema czujnikami z przodu dwa boczne? Trzeba coś mieszać kompem czy może obejdzie się bez?

Awatar użytkownika
yerry
V-ce Prezes ds finansowych
Posty: 3867
Rejestracja: 23 maja 2013, o 22:43
Auto: Insignia 2.0T 4x4
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2014
Lokalizacja: Kraków
Otrzymał  piwo: 8 razy
Kontakt:

Re: Czujniki parkowania

Post autor: yerry » 10 kwie 2015, o 01:00

Dobre pytanie. Sprawdzałeś czy obecny moduł na dodatkowe wolne wejścia?

arturoo1988
Nowicjusz
Posty: 60
Rejestracja: 17 lut 2014, o 00:43
Auto: Insignia HB ecoFLEX
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój

Re: Czujniki parkowania

Post autor: arturoo1988 » 10 kwie 2015, o 14:41

Nie sprawdzałem nic. Nie wiem nawet gdzie tego szukać. Pytam, bo będę musiał zmienić zderzak i pomyślałem, że przy okazji da radę coś stworzyć :-) zdejmę zderzak to może coś się rozjaśni w tej kwestii :-)

Buluś
Forumowicz
Posty: 107
Rejestracja: 1 mar 2015, o 19:32
Auto: Insignia 1.6T/ VC3,2
Kod silnika: A16LET
Lokalizacja: Ożarów Mazowiecki

Re: Czujniki parkowania

Post autor: Buluś » 10 kwie 2015, o 15:33

2 boczne są od asystenta parkowania, a więc dodatkowy przycisk a więc duży dodatkowy problem wynikający z samego okablowania już przełącznika

arturoo1988
Nowicjusz
Posty: 60
Rejestracja: 17 lut 2014, o 00:43
Auto: Insignia HB ecoFLEX
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój

Re: Czujniki parkowania

Post autor: arturoo1988 » 11 kwie 2015, o 10:01

Skoro tak, to temat upadł i dokładanie nie ma sensu.

erwinarris
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 13 kwie 2015, o 09:00
Auto: Opel Insignia Sports
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011

Re: Czujniki parkowania

Post autor: erwinarris » 13 kwie 2015, o 18:32

Witam. Autko świezo kupione przebieg 83tys. dziś pokazał się komunikat sprawdz układ czujników, podjechałem do mechanika podłaczył komputer, wyszło ze tylni prawy, zamówił i czekam, Pytanie:
1.czy awaria jednego czujnika powoduje nie działanie innych czujników z przodu i tyłu?
2.czy po założeniu nowego czujnika musze jeszcze raz podłaćzac pod kompuuter?
będe wdzieczny za info

Awatar użytkownika
k.olix
Klubowicz
Posty: 602
Rejestracja: 21 paź 2014, o 20:49
Auto: Insignia 2.0 160PS
Kod silnika: A20DTH
Lokalizacja: Kraków

Re: Czujniki parkowania

Post autor: k.olix » 13 kwie 2015, o 18:34

1.Tak
2. Nie
Krzysztof

erwinarris
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 13 kwie 2015, o 09:00
Auto: Opel Insignia Sports
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011

Re: Czujniki parkowania

Post autor: erwinarris » 13 kwie 2015, o 18:58

Dzięki serdeczne

Awatar użytkownika
ZiGi
Klubowicz
Posty: 296
Rejestracja: 25 mar 2015, o 09:35
Auto: Insignia ST 130KM
Kod silnika: A20DTC
Rok produkcji: 2011
Lokalizacja: Dębe Wielkie

Re: Czujniki parkowania

Post autor: ZiGi » 14 kwie 2015, o 13:50

Bumber pisze:Bardzo ostatnio spodobały mi się czujniki w BMW, gdzie na monitorku pojawiają się strefy z oznaczeniem odległości do przeszkody.
I takiego bajeru brakuje mi w Insigni, żeby na ekranie Navi wyświetlana była odległość do przeszkody od danego czujnika tak jak zrobiła to grupa VW-na w swoich autach i Seaty, Skody czy VW mają taką wizualizację.
A może ktoś potrafi takie bajeranckie oprogramowanie dorobić, może u kolegów z za wschodniej granicy takie cuda mają?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=72Thdsuixc8[/youtube]
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2015, o 16:13 przez ZiGi, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”