------------------------------------------ :) :) Spot na Śląsku - 2 września dołącz

--------------------------------------------------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku Obrazek

Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

kordi89
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 17 mar 2015, o 18:33
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012

Map sensor wymiana

Post autor: kordi89 » 1 lip 2017, o 20:53

Witam. Prawdopodobnie czeka mnie wymiana mapsensora, gdyż wyskakuje co jakiś czas błąd p2282 wszystkie rury i wszystko inne co możliwe sprawdzone i jest ok. W aucie tak jakby nie działała żadna turbina, nie pompują węża. I teraz moje pytanie chcąc wymienić mapsensor muszę kupić o identycznym nr? Posiadam nr 55568176 a wszystkie co znalazłem posiadają nr 55568175.

Mapsensor wymieniony i żadnej poprawy, dodatkowe pytanie czy po wymianie mapsensora trzeba go adaptować komputerem?
Ostatnio zmieniony 2 lip 2017, o 02:47 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post przeniesiony. Nie zakładaj niepotrzebnie nowych tematów. Regulamin Forum.

psajtex
Klubowicz
Posty: 184
Rejestracja: 13 wrz 2015, o 22:30
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTC
Rok produkcji: 2010
Lokalizacja: Głogówek / opolskie
Kontakt:

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: psajtex » 7 lip 2017, o 20:27

Demontowałeś rury sprawdzając szczelność?
Moja pękła na zagięciu wewnątrz, bez demontażu w życiu bym nie znalazł.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

kordi89
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 17 mar 2015, o 18:33
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: kordi89 » 11 lip 2017, o 20:59

Tak, wszystko spr wszystko jest ok rury czujniki itp nic nie trzeba adaptować itd. Problem rozwiązany a cały tkwił w rozrządzie, gdzie to nowy pasek 5-10tys przebiegu przeskoczył o jeden ząbek.

piorek9
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 18 sty 2017, o 18:22
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2009

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: piorek9 » 5 wrz 2017, o 16:43

Dan pisze:No to należało by posprawdzać przewody od MAF sensor i kostkę. No chyba że MAP sensor głupieje i komp myśli że maf nie mierzy tak jak powinien i rejestruje usterkę na jego konto.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Mógłby ktoś sprawdzić Opcomem jakie wartości pokazuje u was MAF sensor? u mnie w silniku A20DTH (2.0 160km) na biegu jałowym są wartości ok. 8 g/s (widziałem gdzieś na forum że ktoś miał 15 g/s. możecie to potwierdzić ?)

Awatar użytkownika
Rooff_
Użytkownik
Posty: 805
Rejestracja: 4 lut 2017, o 08:24
Auto: Insignia ST OPC Line
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: Rooff_ » 5 wrz 2017, o 17:14

Jakby Ci tak nikt nie odpowiedział, to dla silnika A20DTR mam ok. 13,5-14,1 g/s przy ok. 850 rpm (odczytywane przez ELM + Torque).

piorek9
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 18 sty 2017, o 18:22
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2009

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: piorek9 » 12 wrz 2017, o 08:23

Na jakimś filmie poglądowym o działaniu Opcoma widziałem podobne wartości. W takim razie mam pewnie strzelony albo zabrudzony ten czujnik. Może ktoś potwierdzić czy ten czujnik MAF to ten bezpośrednio za filtrem powietrza?

Awatar użytkownika
Rooff_
Użytkownik
Posty: 805
Rejestracja: 4 lut 2017, o 08:24
Auto: Insignia ST OPC Line
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: Rooff_ » 12 wrz 2017, o 12:51

Na wyjściu z filtra masz gumową rurę, później kawałek plastiku i dalej rura. Ten kawałek plastiku to MAF Sensor ;)

Awatar użytkownika
tylkospokojnie
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: 6 mar 2016, o 21:32
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Lokalizacja: Gdansk
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: tylkospokojnie » 30 paź 2017, o 14:33

Mam także problem z przepływomierzem, komputer wskazuje błąd czujnika przepływomierza, został założony nowy na próbę to samo, wszystkie rury szczelne, co sprawdzać dalej ?

pawel_insignia
Klubowicz
Posty: 416
Rejestracja: 26 cze 2017, o 20:25
Auto: Insignia 2.0 160KM
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: pawel_insignia » 30 paź 2017, o 21:39

Próbowałeś odłączyć akumulator na >30min? Może nadal trzyma błąd w pamięci? + kasowanie błedu

Bartol
Forumowicz
Posty: 233
Rejestracja: 10 paź 2017, o 10:27
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2009
Lokalizacja: Warszawa

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: Bartol » 30 paź 2017, o 22:30

Miałeś jakieś objawy uszkodzonego czujnika? Jeśli tak i założyłeś drugi sprawny to powinieneś zauważyć poprawę, a kontrolka świeci się jeszcze przez jakiś czas nawet po wymianie, więc to nie problem. Możesz skasować błąd aplikacją w telefonie i jeśli wszystko jest ok to ponownie się nie wyświetli.

Awatar użytkownika
tylkospokojnie
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: 6 mar 2016, o 21:32
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Lokalizacja: Gdansk
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: tylkospokojnie » 31 paź 2017, o 15:37

Nie było żadnych objawów jedynie komunikat awaria pojazdu skontaktuj się z serwisem, obroty spadły do 2k i tyle, check engine się nie wyświetla, nowy przepływomierz został zaadaptowany, błąd skasowany, jeden dzień pojeździłem i znowu awaria. Mechanicy rozkładają ręce, chyba pozostaje ASO

Szukran
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: 2 wrz 2016, o 14:53
Auto: Isia ST 195KM 4x4
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: Szukran » 1 gru 2017, o 14:38

Panowie , a co to za zielony czujnik ???

Awatar użytkownika
Rooff_
Użytkownik
Posty: 805
Rejestracja: 4 lut 2017, o 08:24
Auto: Insignia ST OPC Line
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: Rooff_ » 1 gru 2017, o 14:54

Miało być jakieś zdjęcie?

Szukran
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: 2 wrz 2016, o 14:53
Auto: Isia ST 195KM 4x4
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: Szukran » 1 gru 2017, o 17:53

Jest w pierwszym poście zdjecie

jar-231
Nowicjusz
Posty: 35
Rejestracja: 26 wrz 2017, o 22:13
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Lokalizacja: Białystok

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: jar-231 » 29 gru 2017, o 23:15

Panowie dołączę się do tematu. Co to jest w tym zielonym kółku w pierwszym poście na końcu rurki od odmy. To jest jakiś czujnik czy zaworek ? Za co on odpowiada ?

Awatar użytkownika
Rooff_
Użytkownik
Posty: 805
Rejestracja: 4 lut 2017, o 08:24
Auto: Insignia ST OPC Line
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: Rooff_ » 30 gru 2017, o 11:01

Czujnik od wentylacji silnika. Do niego dochodzi przewód od odmy (odpowietrzenie skrzynii korbowej).
https://nemiga.com/cat_spares/epc/opel/g09/e8/18/ (element nr 32)

jar-231
Nowicjusz
Posty: 35
Rejestracja: 26 wrz 2017, o 22:13
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Lokalizacja: Białystok

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: jar-231 » 30 gru 2017, o 15:30

Dzięki.

Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 31 maja 2017, o 16:40
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Postawił piwo: 1 raz

Re: Przepływ powietrza, czujnik przepływu powietrza

Post autor: Nowicjusz » 6 cze 2018, o 22:25

tylkospokojnie pisze:
31 paź 2017, o 15:37
Nie było żadnych objawów jedynie komunikat awaria pojazdu skontaktuj się z serwisem, obroty spadły do 2k i tyle, check engine się nie wyświetla, nowy przepływomierz został zaadaptowany, błąd skasowany, jeden dzień pojeździłem i znowu awaria. Mechanicy rozkładają ręce, chyba pozostaje ASO
I co jak Ci się udało rozwiązać ten problem. Ja teraz mam identycznie???

ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ dolotowy + wydechowy”