--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Skrzynia automatyczna AF-40

ODPOWIEDZ
yarek82

Re: Skrzynia automatyczna AF-40

Post autor: yarek82 » 26 lut 2015, o 11:04

Miała być ale chyba nie do końca to wyszło bo widzę że nawet 2011 się sypią.
W Zielonej chyba z Piotrem, ale teraz nie mogę znaleźć go w kontaktach ;) .
Ja robiłem skrzynie ponad 2 lata temu, nawet przed zakupem insignii do niego dzwoniłem, który rocznik kupić, mówił że po 2011 ale ty widzę masz 2011 i też są problemy.
Z tego co mówił to koszyk może poprawili ale zamiast się sypać przy 100tys. km sypie się troszkę później.

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: KenyBDG » 26 lut 2015, o 11:53

U mnie był problem głównie z redukcją z 5/4 i przy kick down, reszta chodziła sprawnie, po aktualizacji oprogramowania TCM skrzyni biegów.
Ja byłem u Pana Kamila z Zielonej Góry, który podobno zna się na AF40 jak nikt inny (podobno), polecono mi go na forum VCP.
Jeśli chodzi o samą skrzynie AF40 to chyba nie jest z nią aż tak źle, nie ma zbyt wielu wątków o usterkach więc raczej ci co mieli problemu to mały procent. Najważniejsze że problem ze skrzynia mogę odhaczyć, jako naprawiony oczywiście

yarek82

Post autor: yarek82 » 26 lut 2015, o 12:36

hej,
ja też byłem u Kamila :D polecałem go na VKP wielu osobom :D teraz go znalazłem go w telefonie
u mnie na początku szarpało przy kick downie, potem auto nie ruszało z pierwszego biegu, a jak VC przegoniłem w chorwacji to w dniu powrotu auto na rozgrzanej skrzyni nie jechało wcale.
po wymianie sterownika auto nie wrzucało 6-tego biegu, u mnie była wymiana praktycznie całej skrzyni ;)
mały procent no nie wiem, ja znam co najmniej 6 VC w który skrzynia padła. Dzięki temu Kamil ma dużo pracy ;)
jak ja zostawiałem mu swoje auto to stało u niego co najmniej 7 aut, w tym 3 vectry, jakaś croma i saaby jakieś też.
z tego co ja się orientowałem to są 2 firmy, które ogarniają temat bez wydania wiadra kasy :D

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik

Post autor: KenyBDG » 26 lut 2015, o 13:49

Pisząc o małym procencie, miałem na myśli % Insigni , tych po 2011. Zgadzam się że Pan Kamil to dobry fachowiec, chociaż jego warsztat trochę słaby. Z uwagi iż jestem z Warszawy, dogadałem się z nim iż naprawi sterownik w jeden dzień, niestety nie udało się. Wyciągnął sterownik i stwierdził iż nie da rady wymienić elektrozaworów, trzeba wymienić cały sterownik. Złożył wszystko do kupy no i niestety było gorzej niż przed przyjazdem, szarpało przy zmianie biegów, czego prędzej nie miałem. Pan Kamil powiedział abym sam zrobił adaptacje, bo on nie ma sprzętu. Dobrze że do wawy jest autostrada więc nie było za wiele machania biegami. W wawie zrobiłem adaptacje i wgranie nowego oprogramowania i skrzynia przestała szarpać podczas ruszania, praktycznie w ogóle, chodziła dość dobrze, pozostał tylko problem z redukcją.

Cała sytuację problemów ze skrzynią zgłosiłem handlarzowi, napisałem pismo o obniżenie kosztów lub usunięcie usterki, nie obyło się bez negocjacji. Dogadaliśmy się na koszty pół na pół.
Z uwagi iż został problem z redukcją 5 na 4 i kickdown, postanowiłem naprawić skrzynie, handlarz zaproponował wymianę na nową, Pan Kamil stwierdził że to dobry pomysł o ile skrzynia będzie w miarę świeża. Handlarz załatwił skrzynie z maja 2013 czyli prawie roczna skrzynia. Pan Kamil sprawdził skrzyni i zabrał się za montaż, powiedział iż mogę przyjechać o 8 rano a do 16 skończy i tak tez było. Około 16 odpaliłem silnik, co się okazało został uszkodzony simmering, p. Kamil nie miał, jak się uszkodził ?, może podczas wkładania "na siłe", może już był zepsuty, nie mnie oceniać, według mnie podczas przekładania skrzyni z innego samochodu takie rzeczy jak simmering wymagają wymiany. Na szczęście Pan Kamil poszedł do sąsiedniego warsztatu i tam już mieli simmering. Jadę na jazdę próbną, skrzynia szarpie jak stara k...a, ja zdenerwowany, Pan Kamil mówi że tak musi być - trzeba zrobić adptację, kieruje mnie do ASO bo on nie ma sprzętu, ASO już nie czynne, więc jestem zmuszony jechać do Waw z tak mocnym szarpaniem (https://www.youtube.com/watch?v=rSryak6X2lo) na szczęście tylko podczas wrzucania "D". Dodatkowo p. Kamil zerwał jedną śrubę przy wydechu, powiedział abym sobie sam naprawił, tak też chciałem zrobić, niestety nie udało się musiałem jechać do warsztatu gdzie palnikiem wywalili stara śrube i przyspawali nową. Następny problem to zbieżność.
Jak już dojechałem do Wawy to podjechałem na adaptację, która nic nie pomogła. Przejechałem 1000km z takim szarpaniem i nic nadal szarpało przy "D". Co sie okazało, p. Kamil założył stary TCM do nowej skrzyni. Wystarczyło założyć TCM od skrzyni która dostałem. Po założeniu prawidłowego komputera wszystko wróciło do normy. Podsumowując, zgadzam się iż Pan Kamil ma dość duża wiedzę ale niestety w moim przypadku nie wszystko poszło jak należy. Wiem że jeśli zostawiłbym samochód na klika dni to może zrobił by tą zbieżność i może adaptację. Niestety musiałem zrobić to sam i jechać prawie 500 km z takimi mankamentami. Jednak wszystko rekompensuje cena. Z tego co pamiętam to p. Kamil nie miał zbyt wielu Insigni po 2011 roku, więc może jego niewiedza co do sterownika skrzyni biegów( nie TCM) wynikała właśnie z małej ilości Insigni na swoim warsztacie.

aaaa się rozpisałem :).

Tak na marginesie dodam iż cała ta przygoda poszerzyła moje kompetencje, chyba sobie dopisze do CV, "znajomość skrzyni biegów Aisin TF80-SC (AF40-6)". Więc jeśli macie pytania na temat tych skrzyni, walcie śmiało, mam dokumentację :), rozpiski itp itd :)

yarek82

Post autor: yarek82 » 26 lut 2015, o 17:47

no miałeś przygody jak ja. Ja po odbiorze zrobiłem 70km i wróciłem do niego, dał mi auto zastępcze i przez tydzień walczył ze skrzynią.
U mnie dodatkowo rozszczelniła się chłodnica i do oleju ze skrzyni dostawał się płyn borygo. Moja skrzynia w środku była zajechana i zardzewiała :(
Ale po tygodniu odebrałem auto już zrobione, chociaż kumpel z Wawy musiał spać w Zielonej a p. Kamil walczył do 7 rano ;)

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik

Post autor: KenyBDG » 27 lut 2015, o 08:28

Tak się zastanawiam czy nie wysłać do Zielonej Góry starą skrzynie biegów, niech naprawi, a później ją sprzedam :)

kaolad
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 CTDI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto: Jastrzębie-Zdrój

Post autor: kaolad » 29 maja 2015, o 09:18

Mam może dzwine pytanie, ale nurtuje mnie to? Mianowicie czy podaczas jazdy jak mam lewarek przestawiony w położenie D mogę przełączyć na tiptronic i biegi zmieniać ręcznie i odwrotnie, czy lepiej się zatrzymać i na postoju takie operacje przeprowadzać?

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 29 maja 2015, o 10:42

Ja przełączam w czasie jazdy. ASO twierdzi,że nie ma to żadnego znaczenia kiedy przełącza się
go znaczenia kiedy przełącza się

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 27 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: Zbyszek01 » 29 maja 2015, o 11:08

Też przyłączam podczas jazdy, jak raz chciałem zredukować na niższy bieg a prędkość niepozwalała to wyświetliło komunikat że to niemożliwe.
Teraz robię tylko podczas jazdy :-)

Naskrobano z tapa coś tam na H60-L02
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

kaolad
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 CTDI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto: Jastrzębie-Zdrój

Post autor: kaolad » 29 maja 2015, o 12:13

Dzięki za szybką odpowiedź. Dzisiaj jadąc do pracy wypróbuję.

Tomasz1990

Post autor: Tomasz1990 » 21 cze 2015, o 13:49

Witam posiadam Insignia 2.0 CDTI 160km automat 127kkm i mam problem ze skrzynia a mianowicie jak jade autostrada 130km/h i nagle chce przyspieszyc to skrzynia zrzuca birg i wyskakuje bład zeby sprawdzic skrzynie biegów mechanicy w DE powiedzieli mi ze jest jakis zawór do wymiany koszt z robocizna 5tyś euro czy ktos miał cos podobnego bo chciał bym wiedziec jaki jest koszt wymiany owego zaworu nie wiem dokladnie za co on odpowiada ale licze na waszą wiedzę:D Pozdrawiam Wszystkich:D
Ostatnio zmieniony 22 cze 2015, o 11:46 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik

Post autor: KenyBDG » 22 cze 2015, o 07:25

Zapewne mechanikowi chodziło o elektrozawór który jest w sterowniku skrzyni biegów. Nowy sterownik to koszt około 3000 zł (http://midparts.com.pl/pl/p/TF80SC-AF40 ... W-OEM/2385). Wymiana z 500 zł.
Możesz też pojechać do Pana Kamila z Zielonej Góry, który wymieni odpowiedni elektrozawór. Myślę że przy naprawie w Zielonej Górzy nie wydasz więcej niż 1500 zł.

Tomasz1990

Post autor: Tomasz1990 » 22 cze 2015, o 11:30

ja do Gdańska bede w listopadzie jechał to tam musze jakiegos fachowca znalesc od asb i zeby mi powiedział czy to napewno to zawor bo wymiana dobrego na dobry nie ma sensu :D
Ostatnio zmieniony 22 cze 2015, o 11:46 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik

Post autor: KenyBDG » 22 cze 2015, o 12:55

Powiedz mi jeszcze czy oprócz samego błędu są jakieś inne symptomy ?, np szarpnięcia ?

Tomasz1990

Post autor: Tomasz1990 » 22 cze 2015, o 22:02

tak szarpie jeszcze ale tez nie zawsze :(

-- 23 cze 2015, o 11:10 --

A i jak przyspieszam na tempomacie to raz spokojnie przyspiesza a raz gwaltownia jak bym pedał w podloge wcisną

Daw85

Post autor: Daw85 » 21 lip 2015, o 09:03

Witam. Mam do was Pytanie. Czy w insi z 2009 r. w automacie 2.0 160 km jest dwu mas czy też niema? I jak to sie fachowo nazywa ? Bo nie wiem. W pracy mi gadają że jest dwu mas a mechanik gada że niema i że jest tam niby jakiś synchronizator czy jak się to tam zwie. Aha i co ile trza wymienić olej w takiej skrzyni ?

Awatar użytkownika
Mario
Użytkownik
Auto: Insignia Exlusive
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Warszawa-Bemowo
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: Mario » 21 lip 2015, o 09:06

W automacie GM nie ma 2 masy- jest w DSG

Wysłane z iPhone 5

Daw85

Post autor: Daw85 » 21 lip 2015, o 09:13

to zamiast dwu masa to co tam jest ? Co ile trza wymienić olej w takiej skrzyni?

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 27 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: Zbyszek01 » 21 lip 2015, o 09:14

Koledzy piszą że wymiana oleju co 60Tkm

Wysłane z mojego H60-L02 przy użyciu Tapatalka
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

Daw85

Post autor: Daw85 » 21 lip 2015, o 09:15

oki thx. a dokładnie zamiast tego 2 masa to co tam siedzi ?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”