------------------------------ Krakowski Spot - 10.02 - fotorelacja
------------------------------ Wielkopolskie Spotkania - 10.02 - fotorelacja
--------------------------------------------------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku Obrazek

Sprzęgło Haldex

ODPOWIEDZ
hubertus
Zapaleniec
Posty: 1461
Rejestracja: 14 lut 2016, o 09:09
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Sprzęgło Haldex

Post autor: hubertus » 9 lut 2019, o 15:30

Pisałeś, ze wywaliło komunika by sprawdzić moduł tylnego napędu i coś tam jeszcze. Jakie kody były po podłączeniu do kompa? Diagnoza przez net to trudna sprawa. Może pompka może zawór może sterownik.

Awatar użytkownika
Krznnn
Nowicjusz
Posty: 91
Rejestracja: 17 wrz 2017, o 08:11
Auto: Insignia ST OPC Line
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2012
Miasto: BDG/SOLEC

Re: Sprzęgło Haldex

Post autor: Krznnn » 9 lut 2019, o 15:39

Wiadomo że przez net to żadna diagnoza. Nie powiedział mi nr błędu,w każdym razie od tej pompki.. Nie pozostaje mi nic innego jak szukać jakoś dalej.

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec
Posty: 1255
Rejestracja: 27 lut 2015, o 21:48
Auto: Insignia 2.0 T 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Berlin
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Sprzęgło Haldex

Post autor: kuba89 » 10 lut 2019, o 20:50

Chłopaki, po wymianie całego Haldex na nowy przejechałem 30.000km.
Wymienić sam olej czy od razu z filtrem?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
Krznnn
Nowicjusz
Posty: 91
Rejestracja: 17 wrz 2017, o 08:11
Auto: Insignia ST OPC Line
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2012
Miasto: BDG/SOLEC

Re: Sprzęgło Haldex

Post autor: Krznnn » 11 lut 2019, o 12:02

Filtr co 60 tys bodajże

dino10
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 10 lut 2019, o 11:29
Auto: insignia2.0t
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Lutomiersk

Re: Sprzęgło Haldex

Post autor: dino10 » 11 lut 2019, o 21:16

Chłopaki jestem od roku "szczęśliwym" posiadaczem Opla Insigni i od dwóch miesięcy walczę z tylnym napędem. Pojawiły się dwa takie same komunikaty jak u kolegi. Błąd C0408. Mechanik wymienił olej z filtrem- orginał GM. Nic nie pomogło. Stwierdzili że jakieś "tarczki" do wymiany- jakoś im nie ufam. W necie znalazłem firmę Aquaress - zadzwoniłem stwierdzili że haldex do regeneracji - kosz 4500. Już sam nie wiem co robić....
Drugie pytanie czy znacie jakiś fachowców od haldexu z okolic Łodzi?
Czy ktoś był w tej firmie Aquaress?

Awatar użytkownika
hubi_pl
Forumowicz
Posty: 103
Rejestracja: 15 maja 2017, o 14:54
Auto: Panama
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Kontakt:

Re: Sprzęgło Haldex

Post autor: hubi_pl » 12 lut 2019, o 00:01

W okolicach Łodzi to znamy w Wawie.


Sent from my iPhone using Tapatalk

dino10
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 10 lut 2019, o 11:29
Auto: insignia2.0t
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Lutomiersk

Re: Sprzęgło Haldex

Post autor: dino10 » 12 lut 2019, o 09:20

A kogo konkretnie?

Awatar użytkownika
hubi_pl
Forumowicz
Posty: 103
Rejestracja: 15 maja 2017, o 14:54
Auto: Panama
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Kontakt:

Re: Sprzęgło Haldex

Post autor: hubi_pl » 12 lut 2019, o 09:29


Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec
Posty: 1255
Rejestracja: 27 lut 2015, o 21:48
Auto: Insignia 2.0 T 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Berlin
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Sprzęgło Haldex

Post autor: kuba89 » 12 lut 2019, o 10:27

Tak, również polecam fachowców z Warszawy cena bardzo dobra i robota wykonana poprawnie.
Jak już zaczyna się coś dziać albo tym bardziej po wymianie oleju to zostaje tylko Regeneracja


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
Didi-K2
Nowicjusz
Posty: 38
Rejestracja: 19 sty 2019, o 21:40
Auto: Opel insignia 4x4
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Bydgoszcz

Re: Sprzęgło Haldex

Post autor: Didi-K2 » 12 lut 2019, o 11:32

kod błędu C0408 02: zawór elektromagnetyczny sprzęgła tylnej osi zwarcie do masy

Kolego wymien zawór i problem z głowy to samo miałem jeżeli nie miałeś przed tem żadnych objaw to to będzie to a nie już ci mówią o regeneracji haldexu. Zawór kupiłem za 2200 może też znajdziesz.

dino10
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 10 lut 2019, o 11:29
Auto: insignia2.0t
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Lutomiersk

Re: Sprzęgło Haldex

Post autor: dino10 » 12 lut 2019, o 14:03

Dzieki za rady już skontaktowałem się z Józefowem , mówią faktycznie o zaworze - jadę do nich w przyszłym tygodniu to napiszę co i jak

Awatar użytkownika
hubi_pl
Forumowicz
Posty: 103
Rejestracja: 15 maja 2017, o 14:54
Auto: Panama
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Kontakt:

Re: Sprzęgło Haldex

Post autor: hubi_pl » 12 lut 2019, o 14:43

Didi-K2 chill out - nikt nie mówi że ma już w te pędy regenerować ale pytał o fachowców to mu napisaliśmy. Lepiej jechać do kogoś kto się zna i przy okazji np wyczyścić ten napęd niż wróżyć z fusów. Jak mu dojdzie zawór to tak czy inaczej musi go wymienić.

Awatar użytkownika
Didi-K2
Nowicjusz
Posty: 38
Rejestracja: 19 sty 2019, o 21:40
Auto: Opel insignia 4x4
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Bydgoszcz

Re: Sprzęgło Haldex

Post autor: Didi-K2 » 12 lut 2019, o 19:14

Oczywiście zgadzam się z tym.Ja kupowałem z tej stronki https://sklep.szpot.pl/p/pl/182769/--ze ... zeglo.html tu niby za 1400zł ale to jakaś stara cena i facet znalazł mi Oryginał GM jakiś zalegający w magazynie za 2200 w ASO 3600 około :D

Awatar użytkownika
Krznnn
Nowicjusz
Posty: 91
Rejestracja: 17 wrz 2017, o 08:11
Auto: Insignia ST OPC Line
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2012
Miasto: BDG/SOLEC

Re: Sprzęgło Haldex

Post autor: Krznnn » 14 lut 2019, o 14:05

No i wszystko jasne. Cieknie z przewodu który idzie do haldexa .jest nadlamany w tym miejscu gdzie się wkręca. Dolali olej i od razu wypluło ciśnienie tymi przewodami
https://m.fotosik.pl/zdjecie/e36f2a8830645d22
Leci z górnego. W aso 1700 bagatela. Co teraz zrobić póki nie znajdę tych przewodów taniej. Wyciągnąć bezpiecznik od tył napędu?
Jak można wołać za 2 rurki tyle siana?

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec
Posty: 1255
Rejestracja: 27 lut 2015, o 21:48
Auto: Insignia 2.0 T 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Berlin
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Sprzęgło Haldex

Post autor: kuba89 » 14 lut 2019, o 14:22

Jakiegoś specjalistę od takich przewodów żeby dorobił... innego wyjścia nie widzę.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
Krznnn
Nowicjusz
Posty: 91
Rejestracja: 17 wrz 2017, o 08:11
Auto: Insignia ST OPC Line
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2012
Miasto: BDG/SOLEC

Re: Sprzęgło Haldex

Post autor: Krznnn » 14 lut 2019, o 15:08

Już chyba był wątek dorabiania co..raczej nierealne

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec
Posty: 1255
Rejestracja: 27 lut 2015, o 21:48
Auto: Insignia 2.0 T 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Berlin
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Sprzęgło Haldex

Post autor: kuba89 » 14 lut 2019, o 15:10

Dlaczego nierealne? To nie jest żadna złożona konstrukcja tylko zwykły przewód. Wystarczy znaleźć fachowa firmę z prawdziwego zdarzenia, dać im na wzór i powinno być ok.
Zawsze możesz isc na łatwiznę i zapłacić 1700 ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
grzegorz13
Użytkownik
Posty: 827
Rejestracja: 13 sie 2017, o 18:33
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: Sprzęgło Haldex

Post autor: grzegorz13 » 14 lut 2019, o 15:37

Są firmy zakuwające węże hydrauliczne na życzenie można pytać u nich Wydaje mi się iż można by ja też zastąpić takim wężem

Awatar użytkownika
Krznnn
Nowicjusz
Posty: 91
Rejestracja: 17 wrz 2017, o 08:11
Auto: Insignia ST OPC Line
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2012
Miasto: BDG/SOLEC

Re: Sprzęgło Haldex

Post autor: Krznnn » 14 lut 2019, o 15:41

kuba89 pisze:
14 lut 2019, o 15:10
Dlaczego nierealne? To nie jest żadna złożona konstrukcja tylko zwykły przewód. Wystarczy znaleźć fachowa firmę z prawdziwego zdarzenia, dać im na wzór i powinno być ok.
Zawsze możesz isc na łatwiznę i zapłacić 1700 ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nie no ok może i są ale weź to sciagnij daj na wzór jeździj bez , zmontuj rozmontuj załóż "nowe". Jak dla przewody jak przewody. Tylko zauważ na zdjęciu że problem tkwi tam gdzie przewód się wkręca ,wchodzi . Mi się wydaje że kwestia mocowania.. czy takiego oringu jakby ktory trzyma przewód. On sie wykruszył

ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”