--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPadnięty silnik?
-
Deadlock
Padnięty silnik?
Witam wszystkich forumowiczów. Nie za bardzo wiedziałem, co mam zrobić po za dopytaniem innych, może ktoś miał podobny przypadek.
Pacjent: Opel Insignia Sport Tourer, 2010r, 2.0 CDTi, 160KM, silnik DTH; przebieg 220k
Wczoraj jadąć na zakupy auto zgasło na środku skrzyżowania. Długi czas nie mogłem odpalić, kiedy w końcu odpaliłem dodając lekko gazu, auto weszło w tryb awaryjny. Rozłączyło wszystko co było możliwe. Po podłączeniu do kompa: błąd przepływu powietrza, błąd czujnika położenia wałka rozrządu, błąd czujnika paliwa, błąd sondy Lambda 1. Dodatkowo błąd Stabilitrack wyświetlany na środku. Auto nie ma kompletnie mocy podczas jazdy, hałasuje jak czołg (nie słychać nawet radia w środku). Po zgaszeniu, długo nie daje się odpalić.
Auto jutro idzie do ASO najprawdopodobniej, bo mój mechanik nie za bardzo wie jak się za to zabrać. Twierdz, że musi rozebrać silnik. Miał może ktoś taki przypadek i coś doradzi?
Od razu powiem, że turbo było juz regenerowane, 2 miesiące temu wymiana świec żarowych i wszystkich pasków i napinaczy.
Dzięki za wszelką pomoc.
Pacjent: Opel Insignia Sport Tourer, 2010r, 2.0 CDTi, 160KM, silnik DTH; przebieg 220k
Wczoraj jadąć na zakupy auto zgasło na środku skrzyżowania. Długi czas nie mogłem odpalić, kiedy w końcu odpaliłem dodając lekko gazu, auto weszło w tryb awaryjny. Rozłączyło wszystko co było możliwe. Po podłączeniu do kompa: błąd przepływu powietrza, błąd czujnika położenia wałka rozrządu, błąd czujnika paliwa, błąd sondy Lambda 1. Dodatkowo błąd Stabilitrack wyświetlany na środku. Auto nie ma kompletnie mocy podczas jazdy, hałasuje jak czołg (nie słychać nawet radia w środku). Po zgaszeniu, długo nie daje się odpalić.
Auto jutro idzie do ASO najprawdopodobniej, bo mój mechanik nie za bardzo wie jak się za to zabrać. Twierdz, że musi rozebrać silnik. Miał może ktoś taki przypadek i coś doradzi?
Od razu powiem, że turbo było juz regenerowane, 2 miesiące temu wymiana świec żarowych i wszystkich pasków i napinaczy.
Dzięki za wszelką pomoc.
- profek
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 4 razy
Re: Padnięty silnik?
Jak ASO to tanio nie będzie,gdybyś uzupełnił profil to chociaż można by było doradzić ci jakiś pewny zakład.
-
MichalNottingham
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0CDTI SRI
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: Nottingham/Bytom
-
Deadlock
Nic takiego nie było. Samej uszczelki też nie wymieniałem jeszcze.IBZI pisze: edit
-- 19 gru 2016, o 07:10 --
-- 19 gru 2016, o 09:37 --
Dokładne kody błędów:
P0344 - czujnik położenia wałka rozrządu
P0016 - połozenie wału korbowego
+ czujnik przepływu powietrza
Ostatnio zmieniony 19 gru 2016, o 23:34 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
-
kimba24
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 DTH
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Ożarów Maz.
Witam, proponuję sprawdzić rozrząd a w szczególności zębatke na wale, klin potrafi się obciąć co powoduje przestawienie rozrządu i wywołanie błędów dotyczących wałka i wału
-
auto-pasja
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Włocławek
Witam tak jak pisze poprzednik na 95% zcielo klin na dolnym kole. W razie czego służę pomocą mam taką zębatke, troche siedzimy w tych silnikach we Włocławku jak by coś to daj znać.
- profek
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 4 razy
Przepływka pokazuje bo może się jej wracać coś z silnika.Wydaje mi się że słowo klucz w tym przypadku to rozrząd.Możliwe że jeszcze nie przeskoczył skoro odpala jest szansa że rozpadł się napinacz albo koło prowadzące.Gdyby przeskoczył to lipa bo może zawory powyginać tylko wtedy chyba już nie odpaliłbyś go wcale.
-
Deadlock
Dzięki za pomoc. Znajomy też pierwsze co, stwierdził rozrząd. Jutro od rana go rozbierają i wszystkiego się dowiem. Dam znać co dokładnie wynikło.
- Sebuś
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST EcoFLEX
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: Czerwionka-Leszczyny
- Otrzymał piwo: 5 razy
Ja obstawiam na walnięty czujnik wału korbowego.
Na sąsiednim forum znalazłem identyczne błędy jak u ciebie:
http://www.opel-insignia.com.pl/viewtop ... =9&t=16230
Na sąsiednim forum znalazłem identyczne błędy jak u ciebie:
http://www.opel-insignia.com.pl/viewtop ... =9&t=16230
-
auto-pasja
- Nowicjusz
Tak jak pisalem, raczej sciety klin na dolnym kole (uwaga bo sruba ma lewy gwint) zregenerowalem juz ponad 70 tych silnikow sam jezdze tska i co trzeci silnik ma zciety klin. Bledy czujnikow wychodza bo sie nie pokrywaja sygnaly gdyz koronka na wale jest w srodku silnika, najczesciej przyczyna zerwania klina jest zacieranie sie tego silnika najlepiej to wykrecic filtr oleju i popatrzec czy niema opilkow.
-- 19 gru 2016, o 20:11 --
Jeszcze co do pokrzywionych zaworow w tych silnikach, zamiast giecia zaworow wystepoje pekanie dzwigienek , zawor idealnie dolega do tloka i po uderzeniu idze do gory i peka dzwigienka takrze jesli ktos ma taka sytuacje to spokojnie morzna zakladac nowe dzwigienki palic maszyne, koszt dzwigienek to 17zl Nowe w sklepie. Przy wyciskaniu hydro trzeba uwazac bo traca wlasciwosci i klepia pozniej my kladziemy do kazdego silnika nowy set 16 szt cena za szt to jakies 20zl.
Jeszcze co do pokrzywionych zaworow w tych silnikach, zamiast giecia zaworow wystepoje pekanie dzwigienek , zawor idealnie dolega do tloka i po uderzeniu idze do gory i peka dzwigienka takrze jesli ktos ma taka sytuacje to spokojnie morzna zakladac nowe dzwigienki palic maszyne, koszt dzwigienek to 17zl Nowe w sklepie. Przy wyciskaniu hydro trzeba uwazac bo traca wlasciwosci i klepia pozniej my kladziemy do kazdego silnika nowy set 16 szt cena za szt to jakies 20zl.
Ostatnio zmieniony 19 gru 2016, o 23:35 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8
-
kimba24
- Nowicjusz
Dokładnie żadne zawory się nie wyginają, jak już to strzelają dźwigiwnki, jak ktoś wam będzie chciał ściągać głowice to zabierajcie auto czym prędzej od takiego "fachowca"
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Czy dobrze rozumie, że przyczyną zerwania klina jest zacieranie się silnika spowodowane przez niewłaściwe ciśnienie oleju/smarowanie spowodowane z kolei uszczelką smoka ?auto-pasja pisze:Tak jak pisalem, raczej sciety klin na dolnym kole (uwaga bo sruba ma lewy gwint) zregenerowalem juz ponad 70 tych silnikow sam jezdze tska i co trzeci silnik ma zciety klin. Bledy czujnikow wychodza bo sie nie pokrywaja sygnaly gdyz koronka na wale jest w srodku silnika, najczesciej przyczyna zerwania klina jest zacieranie sie tego silnika najlepiej to wykrecic filtr oleju i popatrzec czy niema opilkow.
- k.olix
- Klubowicz
- Auto: Insignia 2.0 160PS
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 7 razy
Źle zrozumiałeś. Uszczelka smoka i słabe ciśnienie to jedna przyczyna zatarcia silnika, a zerwanie klina to druga przyczyna. 
Krzysztof
-
kimba24
- Nowicjusz
Czyli co wałki w głowicy ciężej się obracają i powodują zerwanie klina czy jak?
-
Bodex
Możliwe , że został przy wymianie rozrządu popełniony błąd i za słabo dokręcili koło pasowe
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
-
auto-pasja
- Nowicjusz
Słabo przykrecone kolo nie ma wplywuna zerwanie klina ,zrobilismy we wakacje male doswiadczenie i srube dokrecilismy aby aby czli delikatnie po przejechaniu okolo 1000km cieżko było ja odkrecic kluczem udarowym ,tak jak pisalem wczesniej sruba ma lewy gwint. a co do przyczyn zacierania sie to ta uszczelka i oczywiscie panewki sa za słabe bo we fiacie sa te same silniki i sie nie zacieraja ,sam w mojej mam slupek od fiata.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2016, o 22:17 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosownie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosownie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Auto: Insignia
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
No, ale skoro we Fiacie się nie zaciera, a tutaj całkiem często to w czym jest problem? Inne panewki niż we Fiacie? Ciaśniejsze pasowanie elementów i przez to słabszy przepływ oleju?
-
auto-pasja
- Nowicjusz