--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Dziwny dźwięk podczas hamowania silnikiem

ODPOWIEDZ
gongi
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Dziwny dźwięk podczas hamowania silnikiem

Post autor: gongi » 8 gru 2015, o 19:05

Witam,

nie wiem czy w dobrym dziale, ponieważ problem może dotyczyć silnika/skrzyni biegów ewentualnie zawieszenia - sam nie wiem.

Jaki problem? Kiedy hamuję silnikiem na biegu słychać takie dziwne jakby stukotanie, nie jest to głośne, ale da się usłyszeć, szczególnie kiedy radio leci w miarę cicho. Najważniejsze - objaw ten nie pojawia się w momencie kiedy wrzucę na luz lub chociaż wduszę już sprzęgło, wtedy auto nie wydaje dziwnych dźwięków. Przy przyspieszaniu ten dźwięk znika, tak mi się przynajmniej wydaje, albo go nie słyszę, bo może już silnik go zagłusza - nie wiem.

Zauważyłem, że przy zimnym silniku ten dźwięk jest chyba intensywniejszy (głośniejszy), niż już na rozgrzanym. Dodatkowo na zimnym silniku w momencie odpalania słychać metaliczny dźwięk, ale tylko na zimnym, kiedy odpalam już rozgrzane auto, lub bo paru godzinnej przerwie ten dźwięk rzadko się pojawia. Rozrusznik przeczyszczony i podobno jak nowy według mechanika, więc to wykluczam.

Na zewnątrz kiedy auto startuje (pierwszy bieg), słychać też jakby takie stukotanie trochę czegoś.

Ja stawiam na koniecznie się dwumasy, ale czy na pewno? Do końca nie wiem sam, jakie są objawy dwumasy.

Co o tym myślicie?

Awatar użytkownika
Mario
Użytkownik
Auto: Insignia Exlusive
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Warszawa-Bemowo
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: Dziwny dźwięk podczas hamowania silnikiem

Post autor: Mario » 8 gru 2015, o 22:54

100% dwumasa

Wysłane z iPhone

Awatar użytkownika
konikkr
Klubowicz
Auto: Buick Regal GS
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: Syrynia
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: konikkr » 16 gru 2015, o 18:26

Dokladnie dwumasy koniec się zbliża

Wysłane z mojego S4

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 16 gru 2015, o 20:34

Nie koniecznie. Podobne objawy daje poducha silnika lub skrzyni biegów, właśnie podczas puszczenia gazu i hamowania silnikiem.

wampirro_2013

Post autor: wampirro_2013 » 18 sty 2016, o 10:49

W mojej isi miałem identyczny problem a też 2009 r...po wymianie dwumas z kompletnym sprzęgłem problem z glowy

zbyszek8848
Nowicjusz
Kod silnika: A28NER
Miasto:

Post autor: zbyszek8848 » 18 sty 2016, o 22:24

Też mam ten problem. Dzisiaj byłem w ASO i wg nich to jest sprzęgło. Ale niekoniecznie dwumasa. ..

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
konikkr
Klubowicz
Auto: Buick Regal GS
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: Syrynia
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: konikkr » 19 sty 2016, o 19:04

zbyszek8848 pisze:edit
jak pojedziesz do ASO to ci rozbiorą i mają cię w garści oraz powiedzą ze trzeba wymienić również dwumase i koszt rośnie dwukrotnie.

wampirro_2013

Post autor: wampirro_2013 » 20 lut 2016, o 18:07

Tez mam iske z 2009 r i przy przebiegu 140 tys..miałem takie stuka i objawy jak opisujesz..pomogło wymiana kompletnej dwumas ze sprzęgłem i wysprzeglikiem koszt 2430 zł na allegro przez sklep we Wrocławiu a robota za450 zł u mechanika gdyż wyciągnięcie skrzyni wymaga opuszczenia wózka. .polecam odrazu wymienić uszczelniacze skrzyni i polosi przy założeniu.koszt części 200 zl. .także taka przyjemność to ok..3000 zł. ..ale później za to jaka jazda..bez porównania

zbyszek8848
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: zbyszek8848 » 5 kwie 2016, o 19:20

Kupiłem całe kompletne sprzęgło z dwumasa. Jutro jest auto u mechanika. Ciekaw jestem czy to będzie wina dwumasy. Za pełny komplet dwumasa + docisk + tarcz sprzeglowa + wysprzeglik 2650 zł wszystko Sachs

Gizd

Post autor: Gizd » 5 kwie 2016, o 19:34

Teraz tylko poszukaj mechanika, który umie to zamontować, bo większość nie umie a Ty za 10-30 tys znów wymienisz.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 5 kwie 2016, o 19:49

Gdzie kupiłeś

gongi
Użytkownik
Miasto:

Post autor: gongi » 7 kwie 2016, o 23:21

Ej ludzie :( sam myślałem, że to dwumasa, w ASO VW na diagnostyce również dwumasa, jeden mechanik, drugi mechanik dwumasa.. a tu się okazuje, że to prawdopodobnie już były panewki :( od 40tys. już było je słychać i z czasem to narastało, mechanik, który wyjmował silnik sam z siebie mówi, że ma Pan dwumasę w idealnym stanie... więc przy takich objawach typowych dla dwumasy sprawdzajcie ludzie w tych silnikach panewki :/ pod koniec przyszłego tygodnia auto już będę mieć, jeśli ustąpią wszystkie drgania, dźwięki itp. tzn., że to na 100% były już panewki, a nie dwumas :(

-- 8 kwi 2016, o 00:21 --

piszę to tutaj, bo jak widzicie jestem autorem tego tematu z grudnia :/

zbyszek8848
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: zbyszek8848 » 19 kwie 2016, o 15:52

Dwumasa wymieniona. Teraz jest bloga cisza. Martwi mnie jedynie pedał sprzęgła. Muszę go do końca wcisnąć aby rozsprzęglił. Możliwe ze jest słabo odpowietrzone? Wystarczy że go trochę popuszcze to auto zaczyna ruszać. .

--- edit ---
Andrzej pisze:Gdzie kupiłeś
Na stronie sprzeglo.com.pl
Tylko musiałem się trochę potargować..

Ostatnio zmieniony 19 kwie 2016, o 21:00 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Scaliłem posty. Nie piszemy swoich postów jeden pod drugim tylko używamy opcji "edytuj" - regulamin

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Miasto:

Post autor: hubertus » 20 kwie 2016, o 07:37

Problem wystąpił po wymianie dwumasy czy był już przed?
Jeśli wymieniałeś samo koło dwumasowe to czy cofnięta była regulacja luzu tarczy na wycisku? Nie wiem jak ma opel. Ale w grupie vag skok tarczy ma autoregulację luzu. Pewnie opel też to ma. Przy każdej wymianie jednego z elementów czyli koło dwumasowe, wycisk czy tarcza. Trzeba cofnąć regulację. Tak by potem sprzęgło samo się odpowiednio ustawiło. Ewentualnie nie odpowietrzone, jeśli układ był rozbierany.
Jeśli problem był przedtem to może już być słaby wysprzęglik lub pompka. Miałem podobnie w octavi. Wymiana wysprzęglika, który był na wierzchu łatwo dostępny pomogła i podniosła punkt brania sprzęgła o jakiś 1 cm.

Bonito17

Post autor: Bonito17 » 26 kwie 2016, o 15:20

Czy twój model jest z systemem Start/Stop? u mnie też jest dzwięk podczas hamowania silnikiem tylko takie jak by tarcie metalu ob metal dzwięk przypomina jak by były zużyte klocki hamulcowe przy hamowaniu natomiast dzwięk dochodzi ze skrzyni biegów przy redukcji i odpuszczonym gazie

Awatar użytkownika
mxw
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2011
Miasto: Poznań
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: mxw » 26 kwie 2016, o 20:26

A ja mam inne pytanie - u mnie w trakcie hamowania silnikiem jest generalnie cicho, nawet bardzo, ale czasami z okolic środkowej konsoli, bliżej popielniczki - słychać coś jakby ciche tykanie sekundnika - co to może być??

Bo nie wiem, czy mam się bać... :lol:

Pozdro.,
MxW.

Awatar użytkownika
piohib
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A16XER
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: piohib » 26 kwie 2016, o 22:54

Może to bomba?
"Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci s... umierali za swoją" Generał George Smith Patton

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”